Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

8 - Κειμήλια από το παρελθόν (βιβλίο)

κειμήλια Μουσείο Μπενάκη βιβλίο
Κειμήλια από το παρελθόν: Θησαυροί της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
και η Ανταλλαγή των πληθυσμών. Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη


Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μας το βιβλίο: Relics of the Past: Treasures of the Greek Orthodox Church and the Population Exchange. The Benaki Museum Collections (=Κειμήλια από το παρελθόν: Θησαυροί της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και η Ανταλλαγή των πληθυσμών. Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη) σε επιμέλεια Άννας Μπαλλιάν και έκδοση 5 Continents και Μουσείου Μπενάκη.



Η έκδοση αποτελεί τον συνοδευτικό κατάλογο της ομότιτλης έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Γενεύη (03/02/2011 - 24/07/2011). Τα εισαγωγικά κείμενα υπογράφουν η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Renée Hirschon, η ιστορικός του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Ιωάννα Πετροπούλου και η επιμελήτρια του καταλόγου Άννα Μπαλλιάν, που είναι η επικεφαλής επιμελήτρια της ισλαμικής και μεταβυζαντινής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, και αναφέρονται στην Ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923 και τα εκκλησιαστικά κειμήλια που μετέφεραν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα από την Ανατολική Θράκη, την Καππαδοκία, τον Πόντο, καθώς και από άλλες περιοχές που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν. Στον κατάλογο παρουσιάζονται 76 αντικείμενα της έκθεσης με ολοσέλιδη φωτογραφία, επεξηγηματικό λήμμα και βιβλιογραφία.

Ένα παράδειγμα των εκθεμάτων είναι και η Ασημένια ενεπίγραφη επισκοπική μίτρα της παρακάτω εικόνας που είναι το 18ο λήμμα του καταλόγου.
 

Μουσείο Μπενάκη μίτρα
Ασημένια ενεπίγραφη επισκοπική μίτρα
με επιχρυσωμένες διακοσμητικές λεπτομέρειες και ημιπολύτιμες πέτρες.
Kατασκευάστηκε το 1739 για να δωρηθεί στον Aρχιεπίσκοπο Aμίδης,
μετά την επισκευή της όμως
από το γενικό αρχιμεταλλουργό των ποντιακών μεταλλείων, στα 1791,
αφιερώθηκε στο ναό του Aγίου Γεωργίου της Aργυρούπολης,
απ' όπου και προέρχεται.
Ύψ. 0,25, διάμ. 0,20 μ. (ΓΕ 33703)
Το βιβλίο μπορεί να αγορασθεί και από το Μουσείο Μπενάκη (εδώ).

Πηγές:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...