Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

298 - Ιερά Άκανθα στην Ιερά Μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας (Βέροια)

 Ιερά Άκανθα στην Ιερά Μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας (Βέροια) http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η λειψανοθήκη με την Ιερά Άκανθα του Ακάνθινου Στέφανου του Χριστού
στην Ιερά Θεοτόκου Καλλίπετρας (Βέροια).


Μία σπανιότατη ευκαιρία, ευκαιρία ίσως ζωής, θα έχουν οι επισκέπτες της Ιεράς Μονής Θεοτόκου Καλλίπετρας (που βρίσκεται στη Ράχη Βεροίας) και από 16 Μαρτίου έως 20 Απριλίου 2014 να τιμήσουν από κοντά μία Ιερά Άκανθα (=αγκάθι) από τον Ακάνθινο Στέφανο του Χριστού. Ο Ακάνθινος Στέφανος, που φοριόταν εξαναγκαστικά από τον Χριστό πριν και κατά τη διάρκεια της Σταύρωσης (κα πλέξαντες στέφανον κ κανθν πέθηκαν π τν κεφαλν ατο κα κάλαμον π τν δεξιν ατο, κα γονυπετήσαντες μπροσθεν ατο νέπαιζον ατ λέγοντες· χαρε βασιλες τν ουδαίων…), βρισκόταν από τον 4ο αιώνα, όταν βρέθηκε από την Αγία Ελένη, μέχρι το 1238 στην Κωνσταντινούπολη, μέσα στο παλατινό παρεκκλήσι της Θεοτόκου του Φάρου, όταν και αγοράστηκε από τον Λουδοβίκο Θ΄ της Γαλλίας ή Άγιο Λουδοβίκο (1239 - 1241) με το αστρονομικό ποσό των 135.000 λιβρών χρυσού (τον αγόρασε από τον μακρινό ξάδελφό του, εξόριστο Λατίνο αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης Βαλδουίνο Β΄ ντε Κουρτεναί). Η αγορά έγινε προκειμένου να εδραιώσει τη φήμη του Παρισιού ως ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κέντρα στον κόσμο, κάτι που θα του έδινε μεγάλη αξία στην εποχή του. Ο Ακάνθινος Στέφανος ήταν από εκεί και πέρα στενά συνδεδεμένος με τη γαλλική βασιλική οικογένεια και τα αγκάθια του σε λειψανοθήκες και κοσμήματα διαφόρων ειδών, δώρα σε άλλους ηγεμόνες, χρησιμοποιήθηκαν για να προωθήσουν τις σχέσεις και την επιρροή της γαλλικής μοναρχίας. Ο Λουδοβίκος Θ΄ αποσπούσε τα αγκάθια από το κύριο τμήμα του Ακάνθινου Στέφανου και τα έστελνε σε άλλους ηγεμόνες ως δώρα μέσα σε λειψανοθήκες ή φυλαχτά. Η πρακτική αυτή συνεχίστηκε επίσης με τους διάδοχους βασιλείς της Γαλλίας, έτσι ώστε όλες οι Ιερές Άκανθες του Ακάνθινου Στέφανου (υπολογίζονται μεταξύ 68-70) στη ροή του χρόνου διασκορπίστηκαν σε όλη την Ευρώπη. 
 

 Ιερά Άκανθα στην Ιερά Μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας (Βέροια) http://leipsanothiki.blogspot.be/
Μοντέλο του Ακάνθινου Στέφανου σύμφωνα με μελέτη του Rohault de Fleury.
Ο Rohault de Fleury μελέτησε το 1870 εκ του σύνεγγυς τον Ακάνθινο Στέφανο που
αποθησαυρίζεται στην Παναγία των Παρισίων (και προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη).

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Ιεράς Μονής Θεοτόκου Καλλίπετρας:

Στην ιστορική διαδρομή των κειμηλίων που διασώθηκαν από το Πάθος του Χριστού, συμπεριλαμβάνονται περιγραφές για το Ακάνθινο Στεφάνι που οι Ρωμαίοι στρατιώτες φόρεσαν περιπαικτικά στον Θεάνθρωπο. Το Ακάνθινο Στεφάνι έγινε σύμβολο στην Ορθόδοξη Εικονογραφία και μάλιστα στη μορφή του Χριστού ως Νυμφίου της Εκκλησίας.

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω και δείτε περισσότερες φωτογραφίες:



 Ιερά Άκανθα στην Ιερά Μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας (Βέροια) http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η λειψανοθήκη με την Ιερά Άκανθα του Ακάνθινου Στέφανου του Χριστού
στην Ιερά Θεοτόκου Καλλίπετρας (Βέροια).

Σύμφωνα με την παράδοση το Ακάνθινο Στεφάνι βρέθηκε στο λόφο του Γολγοθά μαζί με τα καρφιά (ήλους) της Σταύρωσης καθώς και τον Τίμιο Σταυρό. Τα Ιερά αυτά Κειμήλια μαζί με τη μαρμάρινη σκάλα από το Πραιτώριο του Πιλάτου μεταφέρθηκαν από την Αυγούστα Αγία Ελένη μητέρα του Αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου. Σήμερα το μεγαλύτερο τεμάχιο σώζεται στην Παναγία των Παρισίων, ένα ακόμα μεγάλο τεμάχιο κοντά στο Ναό του Αγίου Ιωάννου Λατερανό Ρώμης και μπορεί κανείς να προσκυνήσει τα Ιερά αυτά Κειμήλια τα οποία στις επιστημονικές και ιστορικές έρευνες αποδεικνύονται αυθεντικά!
  

Από το Ιερό Ακάνθινο Στεφάνι αφαιρέθηκαν σε διάφορες χρονικές περιόδους και περιστάσεις 33 τεμάχια ακανθών πάντα με σχετικά διαπιστευτήρια τα οποία και τοποθετήθηκαν σε ειδικές λειψανοθήκες. Οι λειψανοθήκες αυτές βρέθηκαν σε μεγάλες εκθέσεις ανά τον κόσμο όπως και φέτος που θα φιλοξενηθεί μια αντίστοιχη στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου για λίγους μήνες και διαφημίζεται ιδαίτερα.
   
 Ιερά Άκανθα στην Ιερά Μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας (Βέροια) http://leipsanothiki.blogspot.be/
Η λειψανοθήκη με την Ιερά Άκανθα του Ακάνθινου Στέφανου του Χριστού
στην Ιερά Μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας (Βέροια).


Μια λοιπόν από αυτές τις Ιερές Λειψανοθήκες θα φιλοξενείται στην Ιερά Μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας από την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014 (εορτή των αγώνων του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά υπέρ της Ορθοδοξίας) έως και την Κυριακή του Πάσχα για προσκύνηση και αγιασμό των πιστών.
  

Η Ιερά Μονή θα δέχεται επισκέπτες από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου. Καθημερινά το πρωί θα τελείται Προηγιασμένη θεία Λειτουργία (05:00-08:00 πμ) και κάθε απόγευμα Μ. Απόδειπνο (18:00-19:00).


Τις Παρασκευές των Χαιρετισμών θα τελείται Ιερά Αγρυπνία (20:00-00:00).

Για την περίσταση συντάχθηκε και το παρακάτω απολυτίκιο:

 (ἦχος γ΄)

Τῆς Τιμίας Ακάνθας προσκύνησιν, επιτελοῦμεν Φιλάνθρωπε,
ἦν ἔνυξε ἐν τῷ Πάθει Σου Κύριε, Κεφαλήν Σου την Ἄχραντον.
Του δεινοῦ πολεμήτορος, ἀκανθῶν καί τριβόλων ἀπάλλαξον,
καί Στεφάνους τῆς δόξης ἀξίωσον, ἐν τῇ ἐνδόξῳ Ἀναστάσῃ Σου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...